Martat logo

Martat logo

lauantai 27. lokakuuta 2018

Hapanjuurella parempaa leipää

Hapanjuurileipomisen mestari Eliisa Kuusela tuli lokakuussa opastamaan meitä hapanjuurileipomisen saloihin. Kymmenen marttaa kokoontui lauantaiaamuna katsomaan, kuinka Diiva saa taikinan heräämään.



Hapanjuurileipää leivotaan juurella, ilman hiivaa. Eliisan juuri on nimeltään Diiva. Heti alkajaisiksi laitoimme oman taikinan tekeytymään ja taikinan tekeytyessä kuuntelimme Eliisan oppeja kahvin kera. Tässä kohtaa laitoimme uuniin Eliisan mukanaan tuoman leivän, jota saimme kurssin lopuksi maistella.

Hapanjuurileivonta ei ole nopeaa leivontaa, vaan mitä enemmän taikinalle antaa aikaa, sitä paremman leivän saa. Lopputulokseen vaikuttaa juuri ja sen vaihe, jauhot, veden lämpötila, kohotusaika ja lämpötila ja tietenkin itse paisto.




Lauantai aamupäivän aikana jokainen sai oman leipänsä kohtusvaiheeseen. Eli saimme raa'an leivän kotiin mukaan ja jääkaappiin kohoamaan. Huomenna tai ylihuomenna on aika paistaa se. Saimme myös oman palan Diivasta, eli sen tarina jatkuu jokaisen kotona, omanlaisenansa ja oman nimisenä!

Eliisan mukana tuoma leipä, joka paistettiin kurssin aikana, oli tehty yksjyvävehnästä, jota saa hyvällä tuurilla Raaseporista Mörbystä. Leipä oli huomattavasti keltaisempaa, kuin tavallisesta venhästä tehty. Toinen "alkukantainen" vehnä on emmer, jota Eliisa käyttää. Näillä saa mahtavaa vaihtelua ns. kaupan jauhoihin. Jos ei halua lähteä ostamaan jauhojaan myllyiltä, löytyy kaupoistakin toki hyvä jauhoja, kuten Kinnusen Myllyn ja Liperin Myllyn jauhot.



Eliisa Kuusela on julkaissut vuonna 2018 kirjan Leipävallankumous. Kirjassa kerrotaan kaikki hapanjuurileipomisesta, juuren tekemisestä lähtien. Kirjassa on myös tietenkin reseptejä. Eliisa tosin painottaa, että hapanjuurileipominen ei ole kiinni reseptiikasta, vaan leivän tekoa voi kokeilla kokemuksen karttuessa rohkeasti ja vasta kokemus kerryttää näppituntumaa. Samaa leipää kannattaa tehdä ainakin kymmenen kertaa, jotta huomaa, kuinka pienet eroavaisuudet olosuhteissa tai jauhoissa vaikuttavat lopputulokseen.

Taidamme kaikki olla aika innokkaita kurssin jälkeen. Ja luulen, että kurssille vol.2 on kysyntää!

Elina ja Riikka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti