Martat logo

Martat logo

maanantai 28. lokakuuta 2013

Lähituotteita Ylöjärven Vehnämyllyltä

Lokakuun sateisena ja harmaana iltana löysi marttajoukko tiensä "Kultaisille Viljalaareille" tai oikeastaan jauho- ja hiutalesäkeille. Oli vuorossa vierailu oman kylän vehnämyllyyn, jonne meiltä täältä Asuntilasta ei ole matkaa kuin noin 4 km. Mylly oli suurimmalle osalle uusi tuttavuus, ilahduttava sellainen.

Alkuun myllyn nykyinen isäntä Janne Ihamuotila kertoi myllyn historiasta ja toiminnasta meille. Mylly on perustettu vuonna 1947. Sen perusti Ovaskan suku joka tuli Karjalasta evakkoon tänne Ylöjärvelle. Yksi myllyn laitteista on tuotu mukana Karjalasta evakkomatkassa. Vanhat mekaaniset laitteet komistavat puisen kolmikerroksisen myllyn saleja. Jyvät jauhautuvat perinteisin menetelmin.



Ihamuotilan vävy Antti Kauppinen on ottamassa vetovastuuta myllyn toiminnasta. Nettisivut on ainakin aluksi luvassa, kenties pieni myymäläkin.

Jauhoja jauhetaan leipomoille, mm Aallon leipomoon ja Leivon leipomoon menevät jauhot täältä. Etupäässä myytäväksi jauhettava vilja on omakasvatettua, lisäksi lähialueilta joudutaan ostamaan mm. ruista jauhettavaksi.



Myös muut viljelijät/viljan tuottajat toimittavat myllylle viljaa jauhettavaksi, niin luomua kuin tavallistakin. Vaikka myllyt ovat käyneet harvinaisiksi, näyttää niiden tulevaisuus varsin lupaavalta. Ihamuotilan mukaan kysyntä kasvaa kokoajan. Lähiruuan ja luomun suosio tuovat työtä myllylle.



Myllyltä voi arkisin (9.00-17.00) käydä ostamassa itselleen varmasti tuoreita viljatuotteita. Löytyy kaurahiutaletta, jonka suosio on kasvanut huomattavasti, jauhoja (kaura-, vehnä-, täysjyvävehä-, ruis-, graham-), leseitä, mannaryynejä. Kannattaa ensin soittaa myllärille ja kysyä kuinka hän on paikalla, puh. 040 480 9220.

Marttajoukko täytti ämpärinsä ihanan silkkisillä vehnäjauhoilla; taisi joululeipomukset olla jo mielessä.

Ja mikä olisikaan sopinut paremmin koleaan syysiltaan kuin höyryävän lämmin kaurapuuro oman kylän hiutaleista. Puuropadat porisivat varmasti joka martan keittiössä sinä iltana.

Katri

Kiitos Katrille tekstistä, tässä muidenkin mietteitä:


Myllyvierailu oli ihan huippu juttu! Kaurahiutaleet on parasta ja tuun kyllä jatkossakin käymään siellä.
Maiju

Tuotteita oli laaja valikoima ostettavissa ja palvelu oli hyvää. Kaurahiutaleista olen jo aamupuuroani keitellyt mikrossa, hauduttaa pitää kyllä pidempään kuin tavallisia, mutta rakenne on suloisen pehmeä.
Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti