Martat logo

Martat logo

Reseptejä


Raakakakkukurssin 24.4.2017 suklaa- ja mansikkakakkuohjeet

POHJA
- Tehosekoittimella tehdään muruseos ja varotaan, ettei rasva irtoa liikaa 
- Muruseoksen aineksia esim.:
- Pähkinät, mantelit,pähkinäjauhot, kookoshiutaleet, kaurahiutaleet, siemenet 
(keksimäisin rakenne pekaanipähkinöillä tai manteleilla)
- Rusinat, taatelit, aprikoosit yms.
- Mausteet

TÄYTE
- Sidosaineina voidaan käyttää joko kylmäpuristettuja kasvirasvoja kuten neitsytkookosöljyä tai kaakaovoita, 
  ja/tai nestettä sitovia kuivia siemeniä kuten chiaa tai psylliumia. 
- Liotetut pähkinät muuttuvat blenderissä kermaiseksi mousseksi ja sopivat siten hienosti kakun täytteeseen. Kookoskerma tekee täytteestä myös maukkaan. Täytteeseen voidaan lisätä marjoja tai hedelmiä ja/tai mausteita.
- Täyte voidaan makeuttaa esim. liotetuilla kuivahedelmillä (viikunat, taatelit, luumut, aprikoosit, rusinat, mulperit), hunajalla, kookossokerilla, stevialla tai agavesiirapilla. 
- Blenderissä sekoitetaan tasaiseksi kermaiseksi massaksi liotetut pähkinät tai avokado/banaani tms., kookoskerma, hedelmät/marjat/mausteet, kuivat sitovat aineet (chia, psyllium, lesitiini..). Lopuksi lisätään sulatetut sitovat aineet ja sekoitetaan massa tasaiseksi.

SUKLAAKAKKU
Pohja:
4 dl manteleita
3-4 dl rusinoita (riippuen kuinka makean haluat)
1 tl ceyloninkanelia
hippusellinen suolaa

Täyte:
3,5 dl cashewpähkinöitä (liotettu 2-12 tuntia)
4 dl kookoskermaa (esim. Santa Maria)
2 dl kaakaovoita (sulatettuna)
1 dl kookosöljyä (sulatettuna)
n. 1/2 dl raakakaakaojauhetta
n. 4 rkl agavesiirappia tai hunajaa (oman maun mukaan, maistele!)
hippusellinen suolaa
reilu 1 tl soijalesitiiniä
1/4 tl bourbon-vaniljauutejauhetta (tai bourbon-vaniljajauhetta)

MANSIKKAKAKKU
Pohja:
4 dl kookoshiutaleita + auringonkukansiemeniä
15-20 taatelia (riippuen kuinka makean haluat)
hippusellinen suolaa

Täyte:
2,5 dl cashewpähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
4 dl kookoskermaa
3 dl kookosöljyä
2 dl mansikoita (tai enemmän)
n. 4 rkl agavesiirappia tai hunajaa
hippusellinen suolaa
reilu 1 tl soijalesitiiniä 
1/4 tl bourbon-vaniljauutejauhetta (tai bourbon-vaniljajauhetta)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - —
Asuntilan Martat 10v. juhlamenun reseptit 8.4.2017: 

Focaccia (Hans Välimäen reseptillä):
1/2 pakettia hiivaa
1,5 tl suolaa
3 1/2 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
2 rosmariinioksaa
2 rkl kivettömiä mustia oliiveja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, ja lisää suola, jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia ja kohota liinan alla 20 minuuttia.

Laita uunivuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele paperi oliiviöljyllä. Painele taikina vuokaan ja jätä kohoamaan liinan alle 45 minuutiksi. Tämän jälkeen valele pinta reilusti oliiviöljyllä, painele taikinaan oliivit ja ripottele pinnalle myös rosmariinia ja sormisuolaa. Paista leipää 225 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. (Huom! 10v. juhlassa tämä ohje oli tehty kaksinkertaisena, koska uunipellille tehtäessä taikinaa tarvitaan enemmän. Leivästä ei muutoin tule tarpeeksi paksua.) (Ohje löydetty Mausteinen Manteli-blogista)

Mustikka Cupcakes:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5 dl luonnonjogurttia
100 g voita
2 munaa
2 dl mustikoita

Sulata voi mikrossa ja jätä jäähtymään.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa.
Vatkaa muna kevyesti jogurttin ja voisulan sekaan.
Yhdistä kuivat aineet ja munajogurttivoi-seos keskenään.
Kääntele taikina nuolimella tasaiseksi, mutta älä vatkaa.
Lisää jäiset tai tuoreet mustikat varovasti käännellen taikinaan, niin etteivät ne rikkoudu.A settele muffinipellille paperiset vuoat ja jaa taikina vuokiin.
Paista muffineja 175 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.


Kuorrute:
50 g voita
3 dl tomusokeria
100 g tuorejuustoa
elintarvikeväriä
nonparelleja

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomosokeri. Lisää tuorejuusto sekaan ja vatkaa kuohkeaksi. Värjää haluamallasi värillä ja sekoita tasaiseksi. Pursota kuorrutetta jäähtyneiden muffinien päälle ja koristele. (Ohje löydetty Annin uunissa-blogista).

Vuosikokouksessa 2016 tarjotut smoothiet:

Vihreä villitys
1 avokado
1 kiivi
1½ banaania
½ l appelsiinimehua
vajaa pussi pakastepinaattia
Soseuta ensin hedelmät. Lisää mehu ja pinaattipalat ja anna hetki sulaa. Surauta tasaiseksi. 

Marjasmoothie
½ dl auringonkukansiemeniä
2 dl puolukoita
2 dl mustikkakeittoa tai mustikoita
½ dl vadelmia
noin 6 dl maustamatonta tai vaniljajogurttia
Hienonna ensin auringonkukansiemenet. Lisää jäiset marjat, soseuta. Lisää jogurtti ja soseuta.

Sitruuna-marenkitorttu
Pohja:
3 ¼ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita tai margariinia
½ dl vettä
(Kostutus: sokeroitu ja laimennettu sitruunamehu tai maito)
Täyte:
2 ¼ dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 ¾ vettä
1 dl puristettua sitruunamehua (n. 2 sitruunan mehu)
5 keltuaista
50 g voita
Marenki:
5 valkuaista
1 ¼ dl sokeria
Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.
Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä.


Porkkana-pähkinäletut
1,5 dl (100 g) hasselpähkinöitä tai manteleita jauhettuna rouheeksi
3 (200 g) porkkanaa raastettuna
4 dl maitoa
2 munaa
1 dl spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
(1 rkl sokeria, jos syödään jälkiruoaksi)
Vispaa maitoon jauhot. Anna turvota noin 15 min. Sekoita kaikki ainekset, paista pieniksi ohukaisiksi. Tarjoa esimerkiksi marjasurvoksen kanssa.


Paputahna
2 dl kypsiä kidneypapuja (keitä itse tai osta säilyke)
2 rkl sulate- tai tuorejuustoa tai kermaviiliä, jogurttia
1 tl soijakastetiketta
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella kulhossa. Tarjoa leivänpäällisenä tai esim. uuniperunan kanssa.


Siementeeleipä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
1,5 dl spelttimannajauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
3,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta
0,75 dl öljyä
3 dl maitoa
Sekoita kuivat aineet sekaisin. Lisää öljy ja maito ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina on melko löysää. Tee taikinasta 4 kasaa kahdelle pellille (yht. 8 teeleipää). Tasoittele noin 1 sentin vahvuisiksi. Ripota päälle reilusti siemeniä. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Kypsä teeleipä on ruskistunut kauniisti pinnalta ja pohjasta.

Peräkonttikirppiksen 08/2014 omppupiirakka- ja kääretorttuohjeet. 

Gluteeniton/maidoton kääretorttu
4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
2 reilua tl leivinjauhetta
Täyte: hilloa

Vaahdota muna ja sokerit. Lisää perunajauho-leivinjauheseos. Paista 200 asteessa 5-10 minuuttia. Levitä hilloa levylle ja pyöräytä kääretortuksi.

Omenapiirakka (pellillinen)
3 dl sokeria
3 kananmunaa
125 g rasvaa
1,5 dl maitoa
4 dl venhäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
päälle omenoita/viinimarjoja/lakkoja/ mustikoita/ananasta

Vaahdota munía ja sokeria 20 minuuttia. Kiehauta rasva ja maito. Sekoita leivinjauhe ja ripaus suolaa venhäjauhoihin ja lisää maitoarasvaseoksen kanssa taikinaan. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja laita päälle omenat, marjat yms. Päälle voi ripotella kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Pialta vielä vinkkinä, että isolle pellille hän tekee annoksen 1,5 kertaisena. Riittävän pitkä munien ja sokerin vatkaaminen on avain kuohkeaan piirakkaan. Lohkotut ja kuoritut omenat hän laittaa ensin kulhoon ja sekoittaa niihin sokeria ja kanelia. Sitten lohkot taikinan päälle ja lopuksi vielä päälle ripoteltuna kanelia. Isolle pellille menee vähintään 6 isoa omenaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti