Martat logo

Martat logo

keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Balsamicoja maistelemassa



Martat vierailivat Tampereen Kauppahallissa ja Mama´s Cornerissa tutustumassa balsamicoihin. Kauppias Jaana Kämäräinen antoi tuhdin tietopaketin erilaisista balsamicoista. 
 



Tuotteiden valmistus alkaa tuoreena puristetusta viinirypäleiden mehusta, jota keitetään kasaan. Keittämisen jälkeen mehun tilavuus on pienentynyt noin puoleen. Keittämisen jälkeen alkaa kypsytysprosessi. Balsamico ikääntyy puutynnereissä, jossa siihen kehittyy oma makua tuova arominsa. 

Aitoa balsamicoa valmistetaan Italian Modenassa. Aidon balsamicon tunnistaa pullosta, aito Modelainen Balsamico myydään aina sertifioidussa pullossa. Tuotteen on arvioinut Balsamico lautakunta ja vain laatukriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää merkintää. Aito balsamietikka on siirappimaista. Maultaan tuote on ennemminkin täyteläinen kuin hapan. Balsamico säilytetään huoneenlämmössä, myös avattu pakkaus.

Kuten oliiviöljyissä, myös balsamietikoissa törmää usein väärennöksiin. Suurin osa balsamietikkana myytävistä etikoista koostuu tavallisesta viinietikasta, johon on lisätty elintarvikeväriä ja rypälemehua. Se, mikä parhaiten erottaa aidon balsamicon väärennöksestä, on hinta. Parhaimpien balsamicojen litrahinta saattaa kivuta moneen sataan euroon.


Saimme jälleen kokea huikeita makuja ja ostaa mukaan huipputuotteita kesän grillauskautta ajatellen.



Teksti: Päivi
Kuvat: Katri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti