Ulkona vihmoi vettä ja tuuli veti puun oksia vaakatasoon, ihanteellinen ilma siis pysyä sisällä ja laittaa ruokaa mukavien marttaystävien
seurassa. Tuttu ohjaaja Tuula oli meitä vastassa marttapiirin opetuskeittiössä.
Tällä kertaa emme lähteneet merta edemmäksi kalaan
vaan lähdimme tutkailemaan minkälaisia herkkuja kotimaan kamaralta
löytyy kokattavaksi. Tuula totesi, että kotimaisille raaka-aineille ja
lähiruualle olisi hyvä antaa nykyistä enemmän arvostusta
yhteiskunnassamme ulkomaisten ruokien ihannoinnin sijaan, koska oman
maan raaka-aineistakin saa loihdittua vaikka mitä hyvää ja terveellistä.
Illan menussa alkuruokana olivat Lapin ukon keitto & Hämäläinen
näkkileipä. Pääruokana rosollia raasteista, juuresvuokaa, kurkkukalaa ja
savukalapaloja. Jälkiruokaherkkuna mustikkakukkoa kermavaahdolla
sekä kerroskiisseliä. Jo pelkästä ohjeiden läpikäynnistä nousi vesi
kielelle.
Sittenpä ei muuta kuin työn touhuun ja siinähän ei kauaa ehtinyt iltaa
vanheta kun meillä padat porisivat ja uunista tuli herkullinen
vastaleivotun leivän tuoksu. Pian tarjoilupöytämme notkuikin jo
valmiista ruuista ja saimme alkaa illan mielestäni parhaan osuuden eli
ruokien maistelun. Oma suosikkini oli alkukeitto, jossa poronkäristys,
kasvikset ja sulatejuustolla höystetty liemi muodostivat herkullisen
kombinaation. Iloisen puheensorinan siivittämänä katosivat herkut
parempiin suihin ja vielä riitti jokaiselle kotiin viemisiäkin. Niinhän
siinä kävi kuten yleensä, että vatsat pinkeinä mutta hymyssä suin
lähdimme keittiöltä kotia kohden herkkuja sulattelemaan.
Kaisa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti