Tampereen Kauppahalli ja Mama’s Corner myymälä tarjosivat martoille
pienen matkan, makumatkan,arjen keskelle.
Mama’s Cornerin emäntä Jaana Kämäräinen
luotsasi marttojen matkaa rempseällä ja ammattitaitoisella tyylillään. Yleensä puhutaan
viininmaistelusta, nyt aiheena oli oliiviöljyjen maistelu. Maistelun lomassa
saimme kattavan tietopaketin oliiviöljyistä.
Mikä on sitten se paras oliiviöljy? Oliivilajikkeita on maailmassa noin 700.
Kaikista lajikkeista tulee erilainen maku öljyyn mm.kasvupaikan, maaperän, ilmaston,
sadonkorjuuajan mukaan. Paljon
riippuu myös käyttötarkoituksesta, siitä miten ja minkä kanssa öljyä käytetään. Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta.
Oliiviöljyn kategorioita on neljä:
Extra Virgin – laadukkain, arvostetuin, kertapuristettu
oliiviöljy
Virgin
Pure oil
“Pomace” – puristemassa öljy, jota käyttää
mm ruokateollisuus.
Kun tuotteessa lukee kylmäpuristettu, se
tarkoittaa sitä että oliiveja puristettaessa lämpötilan täytyy olla alle 27
astetta jotta hyvät rasvahappoarvot säilyvät.
Oliiviöljy – maailman suurin ruokahuijaus?
Oliiviöljy on ollut jo tuhansia vuosia osana ihmisten ruokavaliota
ja sen käytöllä on pitkät perinteet Etelä-Euroopassa. Suurimpiin
eurooppalaisiin oliiviöljyn tuottaja maihin lukeutuu muun muassa Espanja,
Italia ja Kreikka.
Oliiviöljyn väärentäminen on yleistä, siksi kannattaakin olla
tarkkana kun teet ostopäätöstä. Laadukas oliiviöljy maistuu hyvälle ja on
koostumukseltaan paksuhkoa. Oliiviöljy on arvokas tuote, ja sitä riittää vain
muutamalle prosentille maailman väestöstä. Siksi se houkuttaa väärennöksiin.
Kun teet ostopäätöstä, tutki pulloa!
* Milloin öljy on valmistettu, pullossa
täytyy näkyä erän päivämäärä ja parasta ennen päivämäärä.
* Kuka öljyn on tehnyt, alueen ja tuottajan
nimi sekä oliivi lajike/lajikkeet
* Missä maassa öljy on valmistettu.
Valmistus tarkoittaa viljelyä, prosessointia ja pullotusta. Pelkkä pullotettu
Italiassa ei tarkoita että öljy olisi Italiaista.
* Älä osta oliiviöljyä muovipullossa tai
läpinäkyvässä lasipullossa. Oliiviöljy tulee pakata tummaan lasipulloon jotta
se on suojassa auringonvalolta.
* Oliiviöljyn parasta ennen päiväys ei saa
olla yli 2 vuotta.
* Huonolaatuisuudesta kertovia makuvirheitä
on makeus, voimaisuus ja tahmaisuus. Vetinen oliiviöljy räiskyy pannulla.
* Halvalla ei saa hyvää
Nyt kun kirmaat tutkimaan
oliiviöljy-pullojasi ja huomaat että se voisikin olla sitä parempaa ja
laadukkaampaa öljyä, kannattaa suunnata Kauppahalliin Mama’s Corneriin
ostoksille koska siellä voit maistella mitä ostat. Maistelu on paras tapa
löytää itselle sopiva öljy. Säilytä
oliiviöljy huoneen lämmössä, myös avattuna.
Oliiviöljyistä järjestetään myös
laatukilpailuja. Palkittujen oliiviöljypullojen kaulassa roikkuu lappu
myönnetystä palkinnosta.
Lisää oliiviöljyistä netistä: Olive Oil
Lovers tai Truth in olive oil.
Mitä me sitten maistelimme?
Pago Paldios San Carlos – Arbequina oliiveista
valmistettu “vihreä kulta” Hieno, kevyt,
hennon aromikas.
Oro San Carlos- Arbequina ja Cornicabra
oliivesita valmistettu hieman vahvempi öljy. Aromikas, pehmeä.
Nämä kaksi öljyä tulevat Espanjasta Caceresin
maakunnasta. Caceres sijaitsee Portugalin rajan tuntumassa. Suvun
viljelyhistoria on 1600-luvulta saakka. Tämä tila mainitaan Tom Muellerin
kirjassa Oliiviöljy – menetetty neitsyys. Muellerin mielestä tilan Arbequina
oliiviöljy on yksi mailman parhaista.
Terra D’otranto Dop – Ogliarola salentina
ja Cellina de nardo lajikkeista valmistettu öljy. Keskivahva, pyöreä.
Coratina- Coratina lajikkeesta valmistettu
oliiviöljy. Vahva, intensiivinen.
Nämä kaksi öljyä ovat Congedin perhetilan öljyjä Italian Apuliasta.
Pehmeämmissä öljyissä maistoimme ruohoa,
koivunlehteä ja voimakkaammissa öljyissä pähkinää ja mantelia. Öljyissä oli myös havaittavissa pientä
pippurisuutta ja potkua mikä tuntui pienenä poltteena kurkussa ja karvautta
mikä mikä tuntui suun yläosassa ja kielessä. Näitä makuja ja reaktioita ei ehkä
osannut odottaa. Loistava, opettavainen, kiva ilta josta martat lähtivät kassit
kilisten kotiin. Nyt meillä jokaisella on varmasti laadukkaita oliiviöljyjä
kotona. Pago Paldios ja Coratina taisi olla ne mitä hankimme koteihimme,
pehmein ja voimakkain.
Nyt on hyvä aloittaa kesäherkkujen teko kun on
laadukkaat tuotteet hankittuna. Hankinnat eivät tainneet jäädä pelkkiin
öljyihin….
Teksti Jaana Kämäräinen ja Katri
Kuvat Katri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti