Martat logo

Martat logo

lauantai 10. kesäkuuta 2017

Makumatka oliiviöljyjen maailmaan!

Tampereen Kauppahalli ja Mama’s Corner myymälä tarjosivat martoille pienen matkan, makumatkan,arjen keskelle.
Mama’s Cornerin emäntä Jaana Kämäräinen luotsasi marttojen matkaa rempseällä ja ammattitaitoisella tyylillään. Yleensä puhutaan viininmaistelusta, nyt aiheena oli oliiviöljyjen maistelu. Maistelun lomassa saimme kattavan tietopaketin oliiviöljyistä.



Mikä on sitten se paras oliiviöljy? Oliivilajikkeita on maailmassa noin 700. Kaikista lajikkeista tulee erilainen maku öljyyn mm.kasvupaikan, maaperän, ilmaston, sadonkorjuuajan mukaan. Paljon riippuu myös käyttötarkoituksesta, siitä miten ja minkä kanssa öljyä käytetään. Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. 

Oliiviöljyn kategorioita on neljä:
Extra Virgin – laadukkain, arvostetuin, kertapuristettu oliiviöljy
Virgin
Pure oil
“Pomace” – puristemassa öljy, jota käyttää mm ruokateollisuus.

Kun tuotteessa lukee kylmäpuristettu, se tarkoittaa sitä että oliiveja puristettaessa lämpötilan täytyy olla alle 27 astetta jotta hyvät rasvahappoarvot säilyvät.

Oliiviöljy – maailman suurin ruokahuijaus?

Oliiviöljy on ollut jo tuhansia vuosia osana ihmisten ruokavaliota ja sen käytöllä on pitkät perinteet Etelä-Euroopassa. Suurimpiin eurooppalaisiin oliiviöljyn tuottaja maihin lukeutuu muun muassa Espanja, Italia ja Kreikka.
Oliiviöljyn väärentäminen on yleistä, siksi kannattaakin olla tarkkana kun teet ostopäätöstä. Laadukas oliiviöljy maistuu hyvälle ja on koostumukseltaan paksuhkoa. Oliiviöljy on arvokas tuote, ja sitä riittää vain muutamalle prosentille maailman väestöstä. Siksi se houkuttaa väärennöksiin.

Kun teet ostopäätöstä, tutki pulloa!

* Milloin öljy on valmistettu, pullossa täytyy näkyä erän päivämäärä ja parasta ennen päivämäärä.
* Kuka öljyn on tehnyt, alueen ja tuottajan nimi sekä oliivi lajike/lajikkeet
* Missä maassa öljy on valmistettu. Valmistus tarkoittaa viljelyä, prosessointia ja pullotusta. Pelkkä pullotettu Italiassa ei tarkoita että öljy olisi Italiaista.
* Älä osta oliiviöljyä muovipullossa tai läpinäkyvässä lasipullossa. Oliiviöljy tulee pakata tummaan lasipulloon jotta se on suojassa auringonvalolta.
* Oliiviöljyn parasta ennen päiväys ei saa olla yli 2 vuotta.
* Huonolaatuisuudesta kertovia makuvirheitä on makeus, voimaisuus ja tahmaisuus. Vetinen oliiviöljy räiskyy pannulla.
* Halvalla ei saa hyvää
Nyt kun kirmaat tutkimaan oliiviöljy-pullojasi ja huomaat että se voisikin olla sitä parempaa ja laadukkaampaa öljyä, kannattaa suunnata Kauppahalliin Mama’s Corneriin ostoksille koska siellä voit maistella mitä ostat. Maistelu on paras tapa löytää itselle sopiva öljy.  Säilytä oliiviöljy huoneen lämmössä, myös avattuna.
Oliiviöljyistä järjestetään myös laatukilpailuja. Palkittujen oliiviöljypullojen kaulassa roikkuu lappu myönnetystä palkinnosta.
Lisää oliiviöljyistä netistä: Olive Oil Lovers tai Truth in olive oil.


Mitä me sitten maistelimme?

Pago Paldios San Carlos – Arbequina oliiveista valmistettu “vihreä kulta”  Hieno, kevyt, hennon aromikas.

Oro San Carlos- Arbequina ja Cornicabra oliivesita valmistettu hieman vahvempi öljy. Aromikas, pehmeä.

Nämä kaksi öljyä tulevat Espanjasta Caceresin maakunnasta. Caceres sijaitsee Portugalin rajan tuntumassa. Suvun viljelyhistoria on 1600-luvulta saakka. Tämä tila mainitaan Tom Muellerin kirjassa Oliiviöljy – menetetty neitsyys. Muellerin mielestä tilan Arbequina oliiviöljy on yksi mailman parhaista.

Terra D’otranto Dop – Ogliarola salentina ja Cellina de nardo lajikkeista valmistettu öljy. Keskivahva, pyöreä.

Coratina- Coratina lajikkeesta valmistettu oliiviöljy. Vahva, intensiivinen.

Nämä kaksi öljyä ovat Congedin perhetilan  öljyjä Italian Apuliasta.


Pehmeämmissä öljyissä maistoimme ruohoa, koivunlehteä ja voimakkaammissa öljyissä pähkinää ja mantelia.  Öljyissä oli myös havaittavissa pientä pippurisuutta ja potkua mikä tuntui pienenä poltteena kurkussa ja karvautta mikä mikä tuntui suun yläosassa ja kielessä. Näitä makuja ja reaktioita ei ehkä osannut odottaa. Loistava, opettavainen, kiva ilta josta martat lähtivät kassit kilisten kotiin. Nyt meillä jokaisella on varmasti laadukkaita oliiviöljyjä kotona. Pago Paldios ja Coratina taisi olla ne mitä hankimme koteihimme, pehmein ja voimakkain. 



Nyt on hyvä aloittaa kesäherkkujen teko kun on laadukkaat tuotteet hankittuna. Hankinnat eivät tainneet jäädä pelkkiin öljyihin….





Teksti Jaana Kämäräinen ja Katri
Kuvat Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti