Kasvimaan sadonkorjuuaika kestää syyskuusta pakkasten
tuloon. Paras korjuusää on kuulakas syyspäivä, kun on kuivaa, aurinkoista ja
viileää. Tuulisella säällä kasviksista haihtuu kosteutta, kylmässä ne taas
vioittuvat herkästi.
Peruna nostetaan viimeistään syys-lokakuun
vaihteessa ennen pakkasten tuloa. Lähellä maan pintaa oelvat mukulat paleltuvat
pienessäkin pakkasessa. Varret kannattaa leikata pois pari viikkoa ennen
sadonkojuuta. Näin kuori vahvistuu ja mukulat kestävät paremmin käsittelyä.
Perunapenkki avataan kuokalla tai talikolla sivusta ja mukulat poimitaan käsin.
Mukuloiden pinnan annetaan kuivahtaa muutama tunti maan pinnalla. Mukulat
vihertyvät valossa, joten niitä ei saa unohtaa auringonpaisteeseen pitkäksi
aikaa! Ennen varastoon vientiä mukuloita pidetään viileässä (alle 18 astetta)
pimeässä/auringonpaisteelta suojassa pari viikkoa, jotta kuori paksuuntuu ja
elävän mukulan elintoiminnat hidastuvat. Vain hyväkuntoiset mukulat siirretään
kylmävarastoon. Sopiva varastointilämpötila on +4-5 astetta. Viileämmässä
perunat imeltyvät ja lämpimässä ne pehmenevät ja alkavat itää.
Juurekset
loppusyksyllä
Juurikasvien nostoa voi helpottaa talikolla
”nostamalla maata” rivin vierestä, jolloin juuriosa irtoaa helposti käsin
maasta nykäisemällä. Naatit kierretään käsin juurenniskasta irti. Kolhiutuneet,
halkeilleet ja katkenneet syödään ensimmäiseksi, hyvät ja ehjät viedään
varastoon. Paras varastointilämpötila on pari astetta plussan puolella, mutta
jos käytössä on vain yksi varsto, lämpötila säädetään perunan vaatimusten
mukaan.
· Porkkanat ja punajuuret korjataan
viimeistään ennen pakkasia. Jos syksy on lämmin, sadonkorjuuta ei kannata
kiirehtiä, sillä maassa porkkanan kuori vahvistuu säilyvyys paranee. Punajuuren
ohutta juurta ei katkaista.
· Lanttu, nauris ja mukulaselleri eivät
vioitu ensimmäisistä pakkasistakaan. Naatit irrotetaan veitsellä mahdollisimman
läheltä mukulaa. Mukulasellerin juuret voidaan lyhentää veitsellä mukulaa
vioittamatta.
· Palsternakan, maa-artisokan ja juuripersiljan nosto
jätetään viimeiseksi. Ne voidaan jättää myös kasvupaikalle talveksi.
Ruusu- ja lehtikaali paranevat pakkasessa
· Purjo korjataan
lokakuun alussa. Voimakasjuuriset kasvit nostetaan maasta talikolla, juuret
leikataan terävällä veitsellä ja lehdet typistetään. Purjot voi varastoida
kellarissatai ulkona istuttamalla ne hiekalla tai kostealla lannoittamattomalla
turpeella täytettyyn laatikkoon. Ulkona säilytettävät istutetaan laatikkoon
niin syvälle, että vain latvojen päät näkyvät. Pakkasten tultua laatikot
peitetään pakkaspeitteellä tai oljilla. Jos purjot jäätyvät, ne sulatetaan
hitaasti.
· Ruusu- ja lehtikaali kestävät
hyvin pientä pakkasta ja niiden maku vain paranee ensimmäisten pakkasten
tultua. Joten näitä voi käyttää koko loppusyksyn. Jos haluaa kuivattaa
lehtikaalin lehtiä, kannattaa kuivatus kuitenkin tehdä ennen kuin pakkanen on
lehdillä käynyt.
· Kasvinjätteet kompostiin
· Sadonkorjuun jälkeen kasvimaalle jää runsaasti
naatteja, lehtiä ym. kasvinjätteitä. Ne kompostoidaan yhdessä muun puutarhajätteen kanssa.
Kasvimaa voidaan kääntää syksyllä lapion piston syvyydeltä. Savimaa jätetään
isoiksi kokkareiksi, jolloin routa murentaa maan muruiksi talven aikana.
Kalkki ja muut maanparannusaineet levitetään ennen kääntöä.
MAKSUTTOMAT KOMPOSTOINTIKURSSIT
Pirkanmaan Jätehuolto Oy tarjoaa toimialueellaan
maksuttomia kompostointikursseja.Miten rakennetaan toimiva komposti? Miten kompostia
hoidetaan? Mikä sopii kompostin seosaineeksi? Näihin ja muihin kysymyksiin saat
vastauksen kompostointiluennolta tai -kurssilta. Kurssi on maksuton. Kurssi voidaan toteuttaa joko luentona tai käytännön kurssina,
jossa rakennetaan komposti valittuun kohteeseen. Kerää n. 10 hengen porukka ja
ota yhteyttä! Lisätiedot ja varaukset: puutarhaneuvoja Heidi Ovaska puh.
050 371 8913 tai heidi.ovaska(a)martat.fi
Teksti ja kuvat Katri /Martat (www.martat.fi ja Pirkanmaan martat)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti