Martat logo

Martat logo

sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Wivi Lönnin jalanjäljillä

Elokuisella kävelykierroksella keli jälleen suosi ja pääsimme tutustumaan arkkitehti Wivi Lönnin (1872-1966) suunnittelemiin rakennuksiin Tampereen keskustassa. Tämä kierros vei minut myöhemmin kirjastoon ja tutustuin Wivi Lönniin lisää muutaman kirjan kautta. Joten voi olla, että tässä tulee jotain historian murusia myös itse kävelykierroksen ulkopuolelta.

Wivi Lönn oli uranuurtaja ja ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti, joka perusti oman arkkitehtitoimiston. Ikää hänellä oli tuolloin 25 vuotta, tuohon aikaan nainen oli miespuolisen sukulaisen holhouksen alla 25 vuotiaaksi saakka ja Wivi perusti oman toimiston heti, kun se oli itsenäisesti mahdollista.

Wivi Lönn syntyi vuonna 1872  Tampereella Suomen suuriruhtinaskuntaan. Lapsuusvuodet perhe asui Onkiniemessä. Wivi piirsi ja suunnitteli taloja jo lapsena. Hän pääsi kouluu ja oli luokkansa parhaita oppilaita matematiikassa ja piirrustuksessa. Wivi pääsi tyttökoulun jälkeen ainoana naisena oppilaaksi Tampereen teollisuuskouluun rakennusosastolle. Tuohon aikaan arkkitehti teki kaiken suunnittelun muun muassa lujuuslaskelmat Wivi Lönn myös kierti rakennustyömailla tarkastamassa rakentamista.

Uransa aikana Wivi Lönn suunnitteli monta koulua. Hän teki niistä käytännöllisiä ja tarkoitukseen sopivia.  Monet niistä ovat edelleenkin kouluja ja toimivat edelleen loistavasti kouluina. Näitä rakennuksia ovat muun muassa Tampereen suomalainen tyttökoulu, Talouskoulu, Kauppaopisto. Wivi piti tärkeämpänä tehdä rakennuksista käytönnöllisiä, kuin koristeellisia. Useissa yhteisissä suunnittelutöissä Wivin miespuoliset arkkitehtikollegat hoitivat koristeiden suunnittelun.

 



Tampereen upea paloasema on myös Wivi Lönnin suunnittelema. Wivi oli yksi kuudesta arkkitehdistä, jotka kutsuttiin suunnittelukilpailuun vuonna 1905. Lönnin suunnitelmaa pidettiin ylivoimaisesti parhaana. Tontti oli kiilamainen ja Wivi suunnitteli kalustohallin kaarevaksi, jolloin se istui täydellisesti tontille ja istuu edelleen! Etupihan hallien yläpuolella oleva kerros on jälkikäteen tehty, koska tuohon aikaan, kun rakennus suunniteltiin käytössä eivät olleet paloautot vaan hevoset ja kärryt. 

 




Kerrottavaa olisi paljon. Wivi oli rohkea edelläkävijä ja teki hienoa valintoja urallaan. Hän jäi naimattomaksi, eikä saanut koskaan omia lapsia. Hänellä oli erityinen ystävyyssuhde Hanna Parviaisen kanssa, he asuivat myöhemmin yhdessä ja matkustelivat paljon. He työskentelivät omilla aloillaan ja vastapainoksi lomailivat kesähuviloilla. Heidän elämänsä oli tapahtumarikas. Heidän tarinansa voi lukea kirjasta Wivi & Hanna, arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (kirjoittanut Kristiina Markkanen & Leena Virtanen). 

Wivin töistä löytyy usein torni, kaarevat ikkunat ja kaarevat oviaukot. Löydätkö alla olevat ovet Tampereelta?









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti