Martat logo

Martat logo

torstai 17. lokakuuta 2013

Vanhasta blogista siirretty: huhtikuu 2012

Egyptin lumoissa Mouhijärvellä!
Villa Royal ja Egyptin aarteet -näyttely Mouhijärvellä tarjosivat pienelle marttaporukallemme elämyksen ja paljon mielenkiintoista Egypti-tietoutta. Jo matka halki keväisten maalaismaisemien oli mukava, aurinkokin mukavasti pilkahteli paistamaan. Jätimme matkalla yhden aviomiehen  Saikkalanjokea melomaan. Villa Royalin isäntä Markku Ellala egyptiläisessä asussaan esitteli meille lyhyesti talon historiaa. Rakennus valmistui 1900-luvun alussa kansakouluksi, jollaisena se toimi lähes 100 vuotta. Ellalat, jotka asuivat lähellä olevaa Selkeen kartanoa, ostivat tilan ja kunnostivat talon kodikseen. Alakerrassa on kolme eri tyylisuuntien mukaan sisustettua salia, varsin romanttinen makuuhuone, höyrysauna ja "roomalainen kylpylä" ja keittiö. Yläkerran huoneita emme pääseet katsomaan. Faarao Tutankhamonin hautaesineiden jäljitelmät olivat kuin aitoja. Erikoisin esine oli sisäelinten säilytyskaappi ja muumion rekonstruktio. Haudan pienoismalli oli mielenkiintoinen. Koska meitä oli reilun tunnin kestäneellä opastuskierroksella vain viisi kuulijaa, näimme ja kuulimme hyvin. Mielenkiinto Egyptin kulttuuriin heräsi, joten kirjastosta täytynee seuraavalla käyntikerralla etsiä aiheesta kirjoja tai videoita. Lopuksi nautimme pihalla olevassa tilavassa uudisrakennuksessa pyramidileivokset, jotka meille tarjoili talon emäntä egyptiläisessä asussaan. Leivos on Pyymäen Leipomon taidonnäyte: pinta hiekkamainen (piparkakkumurua tms), sisus samettisen pehmeää ja sisällä yllätys (aprikoosia ja mangoa). Käynti oli antoisa ja ajatuksia herättävä.
Terhi


Täytekkkukurssilta ideoita kahvipöytään
24.4. kokoonnuimme Marttojen piiritoimiston opetuskeittiöön tutustumaan täytekakkujen ihmeelliseen maailmaan. Paikalla oli toistakymmentä tiedonjanoista (ja kakunnälkäistä) marttaa. Mukava opettajamme oli leiponut kakut jo edellisenä päivänä valmiiksi, joten meidän ei tarvinnut ihan pohjalta aloittaa, vaan pääsimme suoraan kokeilemaan täytteiden valmistusta ja kakunkoristelua.
Teimme kuusi erilaista kakkua. Joidenkin valmistus sujui suitsait sukkelasti, kun taas toiset vaativat enemmän aikaa ja pään raapimista. Tässä aikaansaannoksia:
ELLEN SVINHUFVUDIN KAKKU
Pohjassa valkuaista, tomusokeria ja mantelijauhetta. Kakun päällä ja välissä mokkatäyte: sokeria, vahvaa kahvia, kermaa, voita (reilusti) ja mantelijauhetta. Ellen oli monen makuun aivan liian rasvainen, mutta pääsääntöisesti kuitenkin pidetty kakku. Perinteinen ohje.
VEGEKAKKU
Tässä kakussa oli kasvissyöjille sopiva täyte sekä pohja joka oli munaton. Kuorrutuksena sokerimassaa.
MANGOHYYTELÖKAKKU
Tämä oli ilman uunia valmistettava kakku. Pohjassa murskattua Digestive-keksi (myös esim. Wilhelmiina käy) ja sulatettua rasvaa. Täyteessä mm. säilykemangoa, maustamatonta tuorejuustoa, sokeria, vaniljasokeria, kuohukermaa ja sitruunamehua. Päälle tehtiin kiille mangososeesta liivatelehtien avulla.
PRINSESSAKAKKU
Tässä klassikkokakussa vaalea peruskakkupohja. Vadelmahillon lisäksi täytteeksi kiehautettiin kiisseli maidosta, keltuaisista, perunajauhoista, sokerista, vaniljasokerista ja voista. Näyttävyydestään huolimatta prinsessakakku on helppo tehdä - jos pärjää marsipaanin kanssa. Meidän kuorruttajamme pärjäsi erinomaisesti saaden kuorrutuksen kerralla kaulittua ilman repeämiä ja vielä erittäin tasaisesti kakun päälle. Ennen marsipaanin "asentamista" paikalleen kakun päälle levitetään ohut kerros täytekreemiä estämään marsipaanin itkeminen.
SUKLAAKAKKU
Suklaakakun pohjana oli tavallinen kaakaojauheella maustettu kakkupohja. Täytteinä oli kahta erilaista suklaamoussea, valko- ja maitosuklaata. Suklaat sulatettiin ja joukkoon vatkattiin kermaa sekä ripaus vaniljasokeria. Kuorrutuksena samaa suklaamoussea kuin täytteessäkin. Lisäksi kakun päälle raastettiin koristeeksi valkosuklaata. Jos Ellen oli rasvainen niin tämä oli vähintään yhtä voimakas makuelämys makeudessaan.
Sokerina pohjalla: PUOLUKKAKAKKU.
Tämä kakku melkein meni pipariksi... Pohjana on vaalea kakkupohja. Täytettä varten sekoitettiin rahkaa, kermaa, vaniljasokeria, sokeria, puolukkasurvosta, liivatetta ja sitruunamehua. Täytteen olisi pitänyt hyytyä paljon kauemmin kuin se meidän kurssimme aikana ehti. Kun kakku keikautettiin tarjoilulautaselle, se teki Jokisen eväät eli levisi! Kuorrutteeksi keitetty kinuski oli jouduttu lämmittämään uudelleen ainakin pari kertaa täytteen hyytymistä odotellessa joten senkään ulkonäkö ei ollut ihan priima. Kakun reunat koristeltiin vielä kermavaahdolla joka sekin oli lopulta kasalla kakun ympärillä kakun valuessa aina vaan laajemmalle alueelle. Moni kakku päältä kaunis piti käänteisesti paikkansa tämän kakun kohdalla; vaikka ulkonäkö ei hurmannutkaan, oli maku taivaallinen! Puolukan ja kinuskin yhdistelmä toimii :).
Riitta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti