Villiyrteistä hyvää Ahlmanilla
Maanantaina iltamassa kokoonnuimme Ahlmanin opiston perinnepihan eteen, jossa tapasimme iloisen ja innostavan oppaamme Krista Mäkelän. Kun aloitimme yrttien etsimisen kasvihuoneen kupeesta, niin tuntui, että jokaisella askeleella löytyi monta syötävää kasvia. Krista näytti meille, miten syötävät kasvit pysyi tunnistamaan luonnossa ja miten ne erottaa toisista melkein samannäköisistä kasveista. Kävimme läpi tuttuja kasveja, kuten voikukka, jossa koko kasvi on syötävää ja monikäyttöinen nokkonen, josta saa sekä rautapitoista ruokaa, että liotusvedestä ötökkämyrkkysuihketta ja lannoitetta. Mutta tutustuimme myös vähän erikoisempiin tuttavuuksiin kuten sinapilta tai pippurilta maistuviin peltokanankaaliin ja maahumalaan sekä karvasmantelin makuisiin pihlajan lehtinuppuihin.
Illan päätteeksi menimme vielä sisälle tekemään juomaa, kylpyä ja kuorinta-ainetta, villiyrteistä tietenkin. Juomaa varten haudutimme nokkosta, voikukkaa ja poimulehteä kuumassa vedessä. Yrttikylpyä varten kaadoimme ensin kiehuvaa vettä mesiangervon lehtien päälle, että saimme sen eteeriset öljyt eli vaikuttavat aineet irtoamaan ja hetken perästä lisäsimme haaleampaa vettä sekä koivun ja piharatamon lehtiä. Myös siankärsämön kukkia olisi voinut lisätä, mutta niitä ei vielä näin aikaisin keväällä ollut. Tiesitkö, että parasta luonnonmukaista hoitoa haavoille on ensin hieroa siihen siankärsämön kukkaa, jolla on antibakteerisia ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia ja sen jälkeen laittaa haavan päälle piharatamon lehti, joka hoitaa ihoa? Koivun ja piharatamon lehdistä syntyi myös ihana kuorinta-aine, kun lehdet ja rypsiöljy sekoitettiin sauvasekoittimella ja lisättiin kuorivaksi aineeksi hienoa sokeria, joka ei kuivata ihoa samalla tavalla kuin suola.

Siinä samalla, kun siemailimme yrttijuomaa ja liottelimme käsiämme yrttikylvyssä tai hieroimme käsiämme kuorinta-aineella, Krista kertoi meille erilaisia tapoja säilyttää yrttejä. Lähes kaikkia yrttejä voi kuivata, jolloin niistä saa herkullista sekoitusta lisättäväksi ruokaan kuin ruokaan. Vaihtoehtoisia tapoja säilytykseen ovat esimerkiksi pakastaminen, liottaminen öljyyn, hunajaan tai alkoholiin tai keittäminen siirapiksi. Esimerkiksi värimintusta keitetty siirappi on oivallista yskänlääkettä. Tärkeä tieto oli myös, mitä jokamiehenoikeudella saa tai ei saa luonnosta poimia. Ruohovartisista kasveista saa poimia maanpäällisiä osia eli esimerkiksi voikukasta saa poimia kukkia ja lehtiä, mutta juuria ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa. Puuvartisista kasveista saa poimia vain marjoja eli esimerkiksi pihlajasta saa poimia marjoja, mutta ei ottaa lehtiä. Myös herkullisten kuusenkerkien poimiminen vaatii maanomistajan luvan.

Ilta oli todella mielenkiintoinen ja aika tuntui kuluvan kuin siivillä. Kristalla olisi riittänyt tietoa meille jaettavaksi vielä varmasti toiseksikin samanlaiseksi illaksi. Toivottavasti saamme joskus järjestettyä jatkokurssin.
Teksti: Jaana
Kuvat: Eva
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti