Martat logo

Martat logo

tiistai 8. lokakuuta 2019

Makit, uramakit ja temakit lautaselle!

Tämän syksyn ruokakurssin aihe oli sushi!
Itse olen ollut pitkään sushin ystävä, mutta olen ajatellut, että sen valmistaminen on hankalaa ja työlästä. No eipä ole. Kurssi oli sunnuntaina iltapäivällä ja jo iltapalaksi teimme kotona sushia ja myös tämän päivän iltapala kuitattiin sushilla. Ei huono! Myös lapset ovat innoissaan mukana pyörittelemässä makirullia ja nigireitä.





Oman kylän Vivian Ma opetti meille sushin valmistusta. Hänellä oli mukanaan riisikeitin, jolla riisi todellakin tulee aivan itsekseen. Tosin ei se keittäminenkään vaikeaa ole. Vivian neuvoi, että riisiä ja vettä tulee laittaa kattilaan saman verran. Näin koostumuksesta tulee hyvä. Ja näin todella on. Riisi maustetaan riisiviinietikalla. Me käytimme riisiviinietikkajauhetta.

Kurssilla teimme makeja (merilevä ulkopinnalla), uramakeja (riisi ulkopinnalla) ja temakeja (wrap). Näihin susheihin tulee merilevää, noria. Nigirit jätimme tällä kurssilla tekemättä, mutta nigirin voi muotoilla kämmenessä ja päälle voi laittaa esimerkiksi kalaa tai rapua.





Kurssilla käytimme täytteenä kurkkua, porkkanaa, avocadoa, paistettua kananmunaa, lohta ja tonnikalatahnaa. Sushin valmistuksessa tulee muistaa, että riisiä kannattaa käsitellä kosteilla käsillä, kun taas merilevälevyyn ei tule koskea märillä käsillä! Rullat "teipataan" kiinni sushiriisillä. Sushin voi maustaa erilaisilla sushimajoneeseillä ja seesaminsiemenillä. Olennainen osa sushin maustamista ruokapöydässä on soijakastike, wasabi ja säilötty inkivääri.





Nykyään näitä sushi tarvikkeita ja aineksia saa marketeista, valikoima ei niissä tosin ole kovin suuri. Jos piipahdat Aasialasia tuotteita myyvässä kaupassa, valikoima kasvaa paljon. Itse olen löytänyt parhaat säilötyt inkiväärit nimenomaan Aasialaisia tuotteita myyvästä kaupasta. Riisiviinietikkajauhetta ja sushimajoneesiä en ole löytänyt marketeista. Aasialaisesta kaupasta saa myös kauniita puikkoja ja muita astioita teemaan sopivaksi.

Sushin syönti kannattaa aloittaa miedon makuisista susheista ja lopuksi syödään voimakkaamman makuiset. Säilötyn inkiväärin tarkoitus on puhdistaa suu edellisestä mausta ennen seuraavaa. Wasabitahnan voi sekoittaa soijaa ja sushia dipataa kevyesti kastikkeeseen. Wasabin voi myös pitää erillään.





Sushisääntöjen mukaan sushit saa syödä myös käsin, joten ei haittaa vaikka syömäpuikot eivät kädessä pysyisikää!

Arigatō Vivian!

Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti